Keşşaf Doğa Yürüyüşünde Yanınızda Bulunması Gereken Malzemeler - Keşşaf - Keşfetmek Doğamızda Var!
JM Mountains - шаблон joomla Видео

Keşşaf Tanıtım Filmi

Son Duyurular

Keşşaf Karagöl Yaylası Kampı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonbaharın en güzel zamanını yaşadığımız şu günlerde vahşi doğanın göbeğinde, Sarıçamların altında, Çiğdem çiçeklerinin yanı başında ve harikulade manzarasıyla meşhur Karagöl'ün tam karşısında bir kamptayız.

Doğa yürüyüşü, Tabiat Gözlemi, Doğa Sanatı, Kamp Ateşi... 

Devamını oku...

2. Geleneksel İftar Programı 7 Haziran 2018

Keşşaf ailesi olarak bu yıl 2.sini gerçekleştirdiğimiz geleneksel iftar programımıza 52 kişi katıldı.

Devamını oku...

Keşşaf İnönü Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 1 Ekim 2017

Keşşaf olarak haftasonu 25 gönüllü arkadaşımız ile İnönü Yaylası’nda 100 adet çam fidanını toprakla buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Çardacık Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 17 Eylül 2017

Keşşaf olarak haftasonu gerçekleştirdiğimiz Karagöl Yaylası Doğa Yürüyüşünde yanımızda taşıdığımız 10 adet çam fidanını Çardacık Yaylası'nda toprak ile buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Ramazan İftar Programı

Keşşaf, Keşfetmek Doğamızda Var, Keşşaf Ramazan İftar ProgramıKeşşaf ailesi olarak İzmit Sekapark'ta açık havada, çimenler üzerinde, kendi hazırladığımız birbirinden güzel yiyecekler ile ilk iftarımızı yaptık.

Devamını oku...

Etkinlik ara!

Keşşaf Doğa Yürüyüşünde Yanınızda Bulunması Gereken Malzemeler

Kullanıcı Oyu:  / 4
En KötüEn İyi 

Keşşaf ekibi olarak doğayı bir araç olarak kullanarak kendimizi keşfetmemiz için fırsatlar yaratıyoruz. Bu amaçla bir çok doğa temalı etkinlik düzenledik, düzenliyoruz. Etkinliklerin bir çoğunda birbirinden farklı olay ve senaryolarla karşı karşıya kaldık.

Vahşi bir hayvanla karşılaşmaktan, aniden bastıran şiddetli bir yağmur bunlardan sadece bir kaçı…

 

Bu tür olağandışı durumlar karşısında edindiğimiz tecrübe ile sizlere faydalı olacak birkaç ekipmandan bahsetmek istiyorum.

Bu ekipmanlar sizin ve ekibinizin daha güvenli ve hazırlıklı olmanızı sağlamanın yanısıra, doğada daha kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

 

1. Fener / Kafa Feneri & Pil

Burada bir örnek olayımız ile sizlere bilgi vermek istiyorum. Kocaeli Yuvacık bölgesinde bulunan Serindere Kanyonu civarında 5 arkadaşım ile yaptığımız bir yürüyüşte aniden önümüze 700 mt uzunlunda bir tünel çıktı. Hava gündüz olmasına rağmen tünelin içi zifiri karanlıktı. Bu durumda gündüz dahi olsa yanımızda taşıdığımız kafa fenerlerini çıkartarak yürüyüşümüze devam edebildik. Yani fener sadece gece etkinliklerinde kullanılan bir ekipman değildir.

Bununla beraber daha çok kafa feneri kullanmanızı tavsiye ederim. Nedeni ise iki elinizi de rahatça kullanabilmenizdir. Tabi fenerleriniz için yedek pil almayı da unutmuyoruz.

2. Çakı / Bıçak

Her kampçı ve doğa yürüyüşçüsü için vazgeçilmez bir ekipmanımızda çakıdır. Kimi zaman bir tesis yapımında, kimi zaman ateş yakmak için talaş çıkartmakta, kimi zamanda sadece yanınızda getirdiğiniz yiyecekleri doğramakta kullanabilirsiniz.

Çakı seçerken İsveç çakısı gibi işlevsel olanları da tercih edebilirsiniz, daha farklı modelleri de… Ama unutmayın ki özellikle dikkat etmeniz gereken elinizle rahatça kavrayabildiğiniz ve güvenlik için de açılıp kapanan çakıları tercih etmenizi öneriyorum. Bunlar haricinde fazladan ince dalları kesebileceğiniz hareketsiz saplı bıçaklarda kullanabilirsiniz.

3. Kibrit / Çakmak / Magnezyum Çubuğu

Doğada kalmayı planlıyorsanız güvenliğini almak şartıyla ateş yakma ihtiyacınız da olacaktır. Bu gibi durumlarda eğer geleneksel yöntemleri kullanmayı planlamıyorsanız muhakkak yanınızda kibrit, çakmak veya magnezyum çubuğu olmalıdır.

Burada dikkat etmek gereken kibrit ve çakmağı kuru tutmanız gerekir. Bunun için sıklıkla kullanılan yöntemler kibritlerin uçlarını mumlamak, çakmağı su geçirmez kılıflarda taşımaktır. Magnezyum çubuğu için bu tür bir şeye gerek yoktur. Ama magnezyum çubuğu ile ateş yakacaksınız yanınızda kav yani ateş başlatıcı kuru malzemeler olmalıdır. Veya doğada bunu bulacak teknik bilgi.

Bu aşamada daha önceden kar üstünde veya su üstünde ateş yakma gibi teknik bilgilere de ihtiyacını var. Bunu ateş ve çeşitleri hakkında hazırladığım diğer makalede bulabilirsiniz.

4. İlk Yardım Çantası

İlk yardım adı üstünde yaralıya ilk anda yapılacak müdahalelere hazır olmak demektir. Bu hazırlık içerisinde ilk yardım çantası ve gerekli malzemelere sahip olmakta gelir. Nasıl bir etkinlik düzenliyorsanız düzenleyin eğer doğada vakit geçirecekseniz yanınızda her zaman en azından açık ayara, yanık ve burkulmalara karşı müdahale edebilecek malzemelere ihtiyacınız vardır.

Farklı ebatlarda yara bantları, sargı bezleri, burkulma ve yanık için krem ve enfeksiyon kapmamak için yara temizleme malzemeleri bunlardan bir kaçıdır. Ayrıca uzun süre kalmayı planlıyorsanız yanınıza ağrı kesici ve antibiyotikte alabilirsiniz.

Ayrıca herhangi bir şok tedavisinde kullanmak üzere yaralıya ilk yardımda acil durum battaniyesi de çantanızın bir köşesinde bulunabilir.

Kısa zaman önce bir yürüyüş sırasında bir arkadaşımız çakı ile parmağını kesti. Oldukça üyük bir kesikti ve eğer ekipmanlarımız yanımızda olmasaydı muhtemelen yara bir daha kapanmayacak şekilde açık kaynayacaktır. Ki daha sonra en yakın sağlık kuruluşuna giderek dikiş attırmamız gerekti.

5. Yiyecek

Daha önceden planlı bir yürüyüşe dahi katılıyorsanız katılın, yemek programı belli dahi olsa yanınızda her zaman acil durumlar için tüketebileceğiniz en aızndan 1 günlük yiyecek bulundurmalısınız. Burada tercihiniz daha çok karbonhidrat ve enerji bakımından zengin yiyeceklerden olmalıdır. Konserve, enerji verici çikolata vb yiyecekler daha rahat ve güvende hissetmenizi sağlayacaktır.

6. Su

Su insanlar için vazgeçilmez ve zorunlu bir ihtiyaçtır. Doğada her zaman temiz su ya da kaynak bulamayabilirsin. Yanınızda temizleyici filtreler taşmak faydalı olabilir. Ama günlük en azından 1,5-2 lt suyunu yanında bulundurmakta fayda var.

7. İp / Halat

Düzenlediğiniz etkinlik içerisinde beklemediğiniz bir anda bir iniş yapmanız veya bir noktaya emniyet kurmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda faydalanmak için yanınıza muhakkak en az 10 mt statik halat almalısınız.

8. Düdük

Düdük doğa etkinliklerinde özellikle acil bir durum karşısında ekibinizle veya diğer insanlarla iletişiminizi sağlayacak çok önemli bir araçtır.

9. Pusula / GPS / Harita

Pusula en kaba tabirle herhangi bir kaybolma durumunda yönünüzü bulmada kullandığımız bir araçtır. Tabi pusula ve diğer navigasyon cihazlarının kullanımı teknik bilgi gerektirir. Ayrıca gittiğiniz rotaya ait bir haritayı gitmeden önce yanınıza almanız sizi daha fazla güvende hissettirecektir. Bunu pusula ve navigasyon hakkında yazdığım diğer makalede bulabilirsiniz.

Yön tayini yapmak sizi kaybolmaktan kurtaracaktır.

10. Not Defteri / Kalem

Katıldığınız tüm etkinliklerde yanınızda bir not defteri ve kalem bulunması yine acil durumda arkanızda not bırakmak için gerekli bir ekipmandır. Burada dikkat etmeniz gereken ıslanmaması için su geçirmez bir kabın içinde muhafaza etmektir.

 

Bu ekipmanlara ek olarak etkinliklerinizde daha rahat olmanızı sağlayacak tozluk ve baton gibi ekipmanlarda bulunmaktadır. Bu ekipmanlar zorunlu olmamakla beraber yürüyüşlerinizde daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır.

Son olarak Keşşaf ekibi olarak yanımızdan ayırmadığımız Keşşaf Surrvival Bileklikten bahsetmek istiyorum. Bilekliğimiz 90 mt paraşüt ipinden örülmüş. İçerisinde 70 desibele kadar ses çıkarak bir adet düdük ve ateş başlatıcı magnezyum çubuğu bulunmaktadır.

İstenildiği takdirde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdiden keyifli ve güvenli yürüyüşler.

Yazan: Önder Alioğlu