Doğada Mevsime ve Etkinlere Göre Giyinme - Keşşaf - Keşfetmek Doğamızda Var!
JM Mountains - шаблон joomla Видео

Keşşaf Tanıtım Filmi

Son Duyurular

Keşşaf Karagöl Yaylası Kampı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonbaharın en güzel zamanını yaşadığımız şu günlerde vahşi doğanın göbeğinde, Sarıçamların altında, Çiğdem çiçeklerinin yanı başında ve harikulade manzarasıyla meşhur Karagöl'ün tam karşısında bir kamptayız.

Doğa yürüyüşü, Tabiat Gözlemi, Doğa Sanatı, Kamp Ateşi... 

Devamını oku...

2. Geleneksel İftar Programı 7 Haziran 2018

Keşşaf ailesi olarak bu yıl 2.sini gerçekleştirdiğimiz geleneksel iftar programımıza 52 kişi katıldı.

Devamını oku...

Keşşaf İnönü Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 1 Ekim 2017

Keşşaf olarak haftasonu 25 gönüllü arkadaşımız ile İnönü Yaylası’nda 100 adet çam fidanını toprakla buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Çardacık Yaylası Ağaç Dikimi Etkinliği 17 Eylül 2017

Keşşaf olarak haftasonu gerçekleştirdiğimiz Karagöl Yaylası Doğa Yürüyüşünde yanımızda taşıdığımız 10 adet çam fidanını Çardacık Yaylası'nda toprak ile buluşturduk.

Devamını oku...

Keşşaf Ramazan İftar Programı

Keşşaf, Keşfetmek Doğamızda Var, Keşşaf Ramazan İftar ProgramıKeşşaf ailesi olarak İzmit Sekapark'ta açık havada, çimenler üzerinde, kendi hazırladığımız birbirinden güzel yiyecekler ile ilk iftarımızı yaptık.

Devamını oku...

Etkinlik ara!

Doğada Mevsime ve Etkinlere Göre Giyinme

Kullanıcı Oyu:  / 7
En KötüEn İyi 

Bu yazımızda her türlü doğa aktivitesinde (hiking, trekking, kamp vb.) nasıl giyinmeniz gerektiği hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

Bu sayede daha rahat ve konforlu bir etkinlik yaşayıp aynı zamanda gereksiz yüklerinizden ve masraflardan da kurtulacaksınız.

 

 

 

 

Katman Sistemleri

Öncelikle bilmemiz gerekiyor ki tüm doğa etkinliklerinde yaz veya kış hangi mevsimde olursa olsun en uygun giyinme şekli katmanlama sistemi adıyla da bilinen iç, orta, ara ve üst katmanlardan oluşan kıyafetler giymek tercih edilmelidir.

Bu sayede terleme, üşüme gibi durumlara karşı daha hazırlıklı olacak ve daha hızlı ve hafif seyahat ederek değişen hava koşullarına karşı daha çabuk önlem alabileceğiz.

Peki nedir bu katman sistemi? Doğa aktivitelerinde nasıl giyinmeliyiz?

Katmanlama sistemleri ve bunu uygun giyinmek temelinde kat kat giyinmeye dayanır. Her mevsim ve hava koşulunda uygun kıyafetleri üst üste giyerek hem ısı yalıtımını sağlayabilir, hem de beklenmeyen durumlara karşı daha hazırlıklı olabiliriz.

Dilerseniz bunu mevsim mevsim ve aktivite zamanlarına göre ayıralım.

 

Yaz - Yarım Günlük Aktivitelerinde Giyinme

Yaz mevsiminde ve yarım günü kapsayan doğa etkinlilerinde 2 katmanlı sistemi tercih etmeliyiz.

Burada amaç terlememek için bir katman, rüzgar ve benzeri beklenmeyen durumlar için de bir katmana sahip olmaktır.

Örnek vermek gerekirse bir kaya tırmanışı etkinliğine katılıyorsunuz. Etkinlik içerisinde çok efor sarf edeceksiniz. Üzerinize bir adet iç katman olarak kullanabileceğiniz nefes alabilir uzun kollu tshirt yani performans katmanı ve rüzgar gibi olumsuz hava koşullarından korunmak için bir rüzgarlık yani hafif rüzgar katmanı almak yeterlidir.

Seçtiğiniz ürünler yün veya sentetik olabilir. Sıcaklığa bağlı olarak performans katmanı uzun veya kısa kollu olabilir. Benim tercihim uzun kollu ve boyun fermuarlı ürünler olacaktır. Böylece aşırı güneşli havalarda dahi kollarınızı koruyabilecek ve boyundaki fermuar sayesinde çok sıcak olduğunda daha rahat olacaksınız.

Rüzgarlık olarak da hafif ve sıkıştırılabilir ürünler tercih etmekte fayda var.

Pantolon olarak da yumuşak ve hafif bir pantolon tercih edebilirsiniz. Eğer rotanızda su geçişleri var ise paçaları ayrılıp şort olabilen pantolonlar tercih edebilirsiniz.

Bu katmanlama sisteminde yarım boğaz spor ve hiking ayakkabıları veya aktivitenize uygun teknik ayakkabıları tercih edebilirsiniz.

 

Yaz - Tam Gün Aktivitelerinde Giyinme

Yine yaz mevsiminde ama bu sefer tam günü kapsayan doğa etkinlilerinde 3 katmanlı sistemi tercih etmeliyiz.

Bunun sebebi ise doğanın sürprizlerle dolu olduğudur. Özellikle de bir dağ aktivitesinde iseniz aniden gök gürültülü yağmur ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Böyle bir durumda kalma sizi rahatsız etmesinin yanı sıra tehlikeli bir duruma da sokabilir.

Buradaki katmanları sıralamak gerekirse en altta sentetik temel katman, polar katman ve son olarak soft shell katman.

Bu katman sistemini doğa yürüyüşü, kayak ve tırmanma gibi etkinlilerde tercih edebilirsiniz .

Seçtiğiniz ürünler yün veya sentetik olabilir. Sentetik temel katmanı uzun kollu olabilir. Benim tercihim uzun kollu, esnek ve boyun fermuarlı ürünler olacaktır.  Orta kısımda kullanacağımız polar katman için belden destekli polarlar tercih edilebilir. Böylece daha rahat hareket edebilir ve ısı yalıtımını koruyabilirsiniz. Son olarak Soft shell katman (yumuşak shell) olarak suya dayanıklı nefes alabilir soft shell ceketleri tercih edebilirsiniz.

Pantolon olarak da yumuşak ve hafif bir pantolon tercih edebilirsiniz. Ayrıca sıcaklığın daha düşük olma durumlarına ve yağmura karşı polar pantolon ve üstüne yağmur pantolonu tercih edebilirsiniz.

Bu katmanlama sisteminde yarım boğaz hiking ve tam boğazlı nefes alabilir bot ve  ayakkabıları veya aktivitenize uygun teknik ayakkabıları tercih edebilirsiniz.

Bunlarla beraber işlerin kötü gitme duruma karşı yanınıza bere, buff/boyunluk almanızda fayda var. Ayrıca rahat bir ayakkabı tercih etmelisiniz.  Tabi gitmeden önce bir doğa etkinliği için yanınızda bulunması gereken malzeme listesine bakmayı ihmal etmeyin.

 

Kış Aktivitelerinde Giyinme

Genelde bir çoğumuz kayak, snowboard, buz tırmanışı, dağcılık ve kar yürüyüşlerini gibi kış aktiviteleri severiz. Her ne kadar güvende olduğumuzu düşünsekte gerekli tedbirleri almaz isek kış başlı başına bizi tehlikeye sokacak durumlara neden olabilecek bir mevsimdir.

İşte tam da bu sebepten ötürü kış aktivitelerinin tamamında 4 katmanlı giyinme sistemini tercih etmeliyiz. Bu şekilde yürüyüş ve benzeri tüm aktivitelerde özellikle sırt çantalı bir etkinlikte isek ve çok performans harcıyorsak hava sıcaklığı ne olursa olsun terlemeye başlayabiliriz. Terlemek yazın ıslak iken rüzgara maruz kalmak gibi kışın sizi tehlikeye sokabilir. Bu yüzden 4 katman sistemi sayesinde terlemeden üzerinizi kolay bir şekilde hafifletip, dinlenme zamanlarında hemen giyinerek önlem alabilirsiniz.

Gelgelelim katmanların sıralanışına; en altta yün taban katmanı, sonrasında orta ağırlıklı polar katman, üstünde yalıtım katmanı ve en üste hard shell katmanı (sert  shell) giyiyoruz.


Bu katman sistemini doğa kayak, snowboard, buz tırmanışı, dağcılık ve kar yürüyüşleri gibi etkinlilerde tercih edebilirsiniz .

Bu katman sistemi sayesinde kış ayında gerçekleştirdiğiniz her türlü etkinliklerde kendinizi sıcak hissedecek ve yalıtım katmanı sayesinde ısınızı muhafaza edebileceksiniz.

Seçtiğiniz ürünler yün veya sentetik olabilir. Yün taban katmanı uzun kollu olmalıdır. Benim tercihim uzun kollu, esnek ve boyun fermuarlı ürünler olacaktır.  Orta kısımda kullanacağımız orta ağırlıklı polar katman için belden destekli polarlar tercih edilebilir. Ama unutmayın 3 katmanlı sistemde tercih edilen polar katmandan daha kalın bir polar tercih etmelisiniz. Böylece ısı yalıtımınızı daha fazla koruyabilirsiniz. Sonrasında yalıtım katman kullanırız. Burada dikkat etmek gereken birkaç nokta vardır. bunlardan en nemlisi giyeceğiniz yalıtım katmanı daha sonra üstüne giyeceğiniz hard shell katmanı rahat giymenizi sağlayacak ve rahat hareket edebileceğiniz şekilde tasarlanmış hafif ürünler tercih etmektir. Bu katmanda sentetik ürünler tercih edebilirsiniz.

Son olarak da en dış katmandan yani hard shell katmandan bahsedelim. Bu katman en sert katman olup herhangi bir düşme ve benzeri kazalarda sizi koruyacaktır. Ayrıca su geçirmeme ve nefes alabilirlik gibi teknolojiler ile donanımlı olmalıdır.

Katıldığınız etkinliklere ve dışarıda bulunma süresine göre kar montu ve benzeri montlar kullanabilirsiniz.

Pantolon olarak da kar pantolonu veya soft shell pantalonlar tercih edebilirsiniz. Bana sorarsanız kar etkinliklerinde kar pantolonu kullanmak en idealidir. Ama uzun yürüyüşler yapmayı planlıyorsanız terletebilir.

Bunlarla beraber kışın yaptığınız etkinlikler de yanınıza yün bere, buff/boyunluk, tozluk almanızda fayda var.

Bu katmanlama sisteminde tam boğazlı, nefes alabilir, su geçirmez bot veya aktivitenize uygun teknik botları tercih edebilirsiniz.

Tabi gitmeden önce bir doğa etkinliği için yanınızda bulunması gereken malzeme listesine bakmayı ihmal etmeyin.

 

Yüksek İrtifa – Çok Soğuk Etkinliklerinde Giyinme

Bu tür etkinliklerinde kullanacağımız katman sistemi daha kalın ve koruyucu olmasının yanı sıra kış aktivitelerinde kullandığımız 4 katmanlı sisteme benzer.

Yüksek irtifa zaten başlı başına vücudunuzu yoracak ve çok fazla efor sarf etmenize neden olacaktır. Bu yüzden anında kıyafetinizi ilave giyinme ve çıkarma gereksinimi hissedersiniz.

Gelelim katmanlara; en alttaki performans temel katman için ince ama ısı yalıtımı daha iyi ürünler tercih edilmelidir. Burada termal içlikler de kullanılabilir.

Bir üst tabaka olan polar katman da bele oturan orta ağırlıklı polarlar tercih edilmelidir. Bununla beraber sentetik kazaklar veya yelekler de kullanılabilir.

Sonraki katmanımız olan shell katmanda ise yalıtım sağlayıcı özelliği belirleyicidir. Ayrıca nefes alabilir ve suya dayanıklı ürünler seçilmelidir.Burada yine gore-tex veya omni-heat gibi teknolojileri olan ürünler tercih edilebilir.  

Yalıtımlı ceket katmana yani son katmana gelecek olursak yine gore-tex malzemeli, yalıtımlı ceketler kullanılabilir.  Genel özellikleri su geçirmez, nefes alabilir, ön ve koltuk altı fermuara sahip, rüzgara karşı koruyan bir izolasyona sahip olmalıdır.

Bununla beraber yine teknik bir kar pantolonu ve yüksek irtifada kullanılan extreme botlar tercih edilmelidir.

Ayrıca başı ve kulaklarını tamamen kapsayan bir şapka, bir boyunluk ve kalın yün çoraplar tercih edilebilir.

 

Yüksek irtifa hariç (teknik bilgi almak gerekir) diğer tüm mevsim ve katman sistemlerinde alacağınız malzemeler de özellikle aramanız gereken özellikleri sıralarsak;

Etkiketinde ürünün kaç mm rüzgar ve yağmur dayanaklığı olduğuna,

Gore-tex ve omni-tech gibi teknik özellikleri olup olmadığına,

Ayakkabılarda vibran taban, ağırlık gibi teknik özelliklerine,

Alacağınız her üründe teknik kesim ve kullanım kolaylığına ihtiyacınız olduğunu unutmayınız.

Nefes alabilirlik veya su geçirmezlik mm alana belirtilen süre içerisinde uygulanan rüzgar ve sıvı basıncına bölünmesiyle belirlenir. Örneğin 10.000 mm./saat gibi.

Son olarak su geçirmezlik tablomuza bir göz gezdirelim.

İstenildiği takdirde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdiden keyifli ve güvenli yürüyüşler.

Düzenleme: Önder Alioğlu / Fotoğraflar "outdoorgearlab"